Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Kategoria:

 Jadłospis

Prywatna Szkoła Podstawowa "Świat Ucznia"

23.09.2019r.-04.10.2019r.

Poniedziałek 23.09.2019:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*1), szynka z indyka(*1,6,7,9,10), ogórek świeży, kawa inka z mlekiem(*1,7)

Obiad: Zupa pomidorowa(*1,7,9), pierś z kurczaka po chińsku z warzywami(*1,7,9), ryż z papryką,  kompot

Podwieczorek: Serek waniliowy(*1,7), chrupki kukurydziane, kompot

Wtorek 24.09.2019:

Śniadanie: Parówka z szynki(94% mięsa)(*1,6,7,9,10), ketchup(198g pomidorów na 100gram produktu),

ciemne pieczywo(*1), masło(*1), szczypiorkiem, herbata owocowa

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką(*1,9), kotlet białoruski(*1,9), kasza jęczmienna, surówka z gotowanych buraków, kompot

Podwieczorek: Ciasto dyniowe - niskosłodzone(*1,3), porcja owocu, kompot

Środa 25.09.2019:

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami zbożowymi(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica wieprzowa (*1,6,7,9,10), papryka, herbata owocowa

Obiad: Zupa kapuśniak z młodej kapusty(*1,7,9), pierogi z serem białym i polewą śmietanową(*1,7), kompot

Podwieczorek: Muffinka nasionami chia -  niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot

Czwartek 26.09.2019:

Śniadanie: Bułka pełnoziarnista(*1), masło, kiełbasa krakowska parzona, ogórek świeży, jogurt owocowy, herbata owocowa(*1,6,7)

Obiad: Zupa szpinakowa z ryżem(*1,7,9), podudzie z kurczaka, kasza pęczak, surówka z marchwi z jabłkiem,  kompot

Podwieczorek: Gofry z płatkami owsianymi -  niskosłodzone(*1,3), 100% sok owocowy(*1)

Piątek: 27.09.2019:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło, ser żółty, pomidor, maślanka owocowa, herbata owocowa(*1,7)

Obiad: Zupa ukraiński(*1,7,9), paluszki z fileta rybnego(*1,3,4), ziemniaki, ogórek kiszony, kompot

Podwieczorek: Placuszki ziemniaczane(*1,3), niesolone pestki dyni(*5,8), kompot

Poniedziałek 30.09.2019:

Śniadanie: Bułka pełnoziarnista(*1), masło, wędlina wieprzowa, papryka, kawa zbożowa z mlekiem(*1,6,7,9,10)

Obiad: Zupa ryżowa z warzywami(*1,9), makaron z sosem bolognese z mięsem wieprzowym(*1,3), kompot

Podwieczorek: Jagodzianka(*1,3), sok marchwiowy(*1)

Wtorek 01.10.2019:

Śniadanie: Ciemne pieczywo z masłem(*1,7), polędwica z indyka, ogórek świeży, herbata owocowa(*1,6,7,9,10)

Obiad: Zupa jarzynowa(*1,7,9), kaszotto - mieszanka kasz z warzywami i potrawka z piersi kurczaka, kompot

Podwieczorek: Kasza manna na mleku  z cynamonem i jabłkiem(*1), pieczywo ryżowe, kompot

Środa 02.10.2019:

Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), szynka wieprzowa, pomidor, kawa inka z mlekiem(*1,7)

Obiad: Zupa ogórkowa z zacierką(*1,7,9), kakaowe naleśnik z serem białym i polewą z jogurtu owocowego(#)(*1,7), kompot

Podwieczorek: Chałka z masłem(1,3,7), porcja owocu, kompot

Czwartek 03.10.12019:

Śniadanie: Zupa mleczna z makaronem(*7), bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), polędwica drobiowa (*1,6,7,9,10), ogórek świeży

Obiad: Zupa rosół z makaronem (*1,7,9), kotlet ze schabu w cieście(*1,3), kasza kus kus, surówka z białej kapusty, kompot

Podwieczorek: Placuszki z dynią (*1,3), pestki słonecznika(*5,8), kompot

Piątek 04.10.2019:

Śniadanie: Kakao z mlekiem(*1,7), bułka pełnoziarnista(*7), masło(*7), twarożek śmietankowy(*7), szczypiorek

Obiad: Barszcz czerwony(*1,7,9), pieczony filet rybny(*1,3,4), ziemniaki, surówka z marchwi, kompot

Podwieczorek: Ciasto jogurtowe - niskosłodzone(*1), porcja owocu, kompot

 

* Alergeny występujące lub mogące występować w  poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

  1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. 2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. 3. Jaja i produkty pochodne;
  8. 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  9. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  14. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. 9. Seler i produkty pochodne;
  22. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
  23. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  24. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  25. 13. Łubin i produkty pochodne;
  26. 14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone