JADŁOSPIS OGÓLNY
Poniedziałek 22.05.2023:
Śniadanie: Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), szczypiorek, herbata owocowa (malinowa, truskawkowa lub z dzikiej róży, każdego dnia w zależności od dostępności)
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana śmietaną(*1,6,7,9,10), duszone na parze medaliony z piersi z kurczaka w sosie marchewkowym(*1,9,10), ryż paraboliczny, surówka colesław z kukurydzą, kompot owocowy(wieloowocowy lub truskawkowy/z samych owoców/ każdego dnia w zależności od dostępności)
Podwieczorek: Jogurt owocowy(*1,7), chrupki kukurydziane, kompot owocowy
Wtorek 23.05.2023:
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), wędlina drobiowa (*1,6,9,10), ogórek świeży, herbata owocowa
Obiad: Zupa krupnik(*1,6,9,10), pieczony na parze kotlet wieprzowy z sosie własnym(*1,3,9,10), kasza kus kus (*1), surówka z gotowanych buraków, kompot owocowy
Podwieczorek: Chlebek bananowy z mąką z amarantusa(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy
Środa 24.05.2023:
Śniadanie: Parówka z szynki - 94% mięsa(*6,9,10), ketchup – 160g pomidorów na 100g produktu(*9,10), bułka grahamka(*1), masło(*7), szczypiorek, herbata owocowa
Obiad: Zupa kapuśniak(*1,6,9,10), naleśniki z serem białym z polewą śmietanową(#)(*1,7), kompot owocowy
Podwieczorek: Tarta z szynką, serem i warzywami(*1,7), porcja owocu, kompot owocowy
Czwartek 25.05.2023:
Śniadanie: Kakao z mlekiem(*1,7), bułka tradycyjna(*1), masło(*7), polędwica wieprzowa(*1,6,9,10), papryka, herbata owocowa
Obiad: Zupa neapoletańska zabielana śmietaną(*1,6,7,9,10), kotlet sojowy ala schabowy(*1,3), ziemniaki, surówka z marchwi z jabłkiem, kompot owocowy
Podwieczorek: Kakaowa muffinka z mąką jaglaną i jagodami goji - niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy
Piątek: 26.05.2023:
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku(*1,7), pieczywo żytni(*1), masło(*7), pasztet drobiowy(*1,6,9,10), pomidor, herbata owocowa
Obiad: Barszcz czerwony zabielany śmietaną(*1,6,7,9,10), paluszki z fileta rybnego(*1,3,4), ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot owocowy
Podwieczorek: Bułeczka z serem białym i płatkami owsianymi(*1,3,7), 100% sok owocowy(*1,6)
Poniedziałek: 29.05.2023:
Śniadanie: Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), ogórek świeży, kakao z mlekiem (*1,7)
Obiad: Rosół z makaronem(*1,6,9,10), podudzie z kurczaka w miodzie(*1), ryż paraboliczne, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy
Podwieczorek: Tosty na zimno z polędwicą indyka, serem żółtym i papryką(*1,7), kompot owocowy
Wtorek 30.05.2023:
Śniadanie: Zupa mleczna z płatami zbożowymi(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), kiełbasa krakowska parzona(*1,6,9,10), szczypiorek, herbata owocowa
Obiad: Zupa ogórkowa z zacierką zabielana śmietaną(*1,6,7,9,10), penne z sosem bolognese i mięsem wieprzowym(*1), kompot owocowy
Podwieczorek: Biszkopt z owocami i komosą ryżową(quinoa)(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy
Środa 31.05.2023:
Śniadanie: Pieczywo żytnie(*1), masło(*7), papryka, ser żółty(*1), herbata owocowa
Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną(*1,6,7,9,10), pierogi z mięsem i duszoną cebulką(*1,3), kompot owocowy
Podwieczorek: Ciasteczka z mąką orkiszową, miodem i nasionami chia(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy
Czwartek 01.06.2023:
Śniadanie: Bułka tradycyjna(*1), masło(*7), szynka wieprzowa(*1,6,9,10), pomidor, maślanka owocowa(*1,7)
Obiad: Zupa szpinakowa z kaszą jaglaną zabielana śmietaną(*1,6,7,9,10), filet z kurczaka w panierce kukurydzianej(*1,3,9,10), ziemniaki, sałata ze śmietaną i rzodkiewką(*1), kompot owocowy
Podwieczorek: Kiełbaska z szynki w cieście(*1,3), ketchup – 160 gram pomidorów na 100g produktu(*9,10), sok marchwiowy(*1,6)
Piątek 02.06.2023:
Śniadanie: Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), jajko gotowane(*3), papryka, kawa inka z mlekiem(*1,7)
Obiad: Barszcz ukraiński zabielany śmietaną(*1,6,7,9,10), kotlet z fileta z mintaja z sosem warzywnym(*1,3,4), ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot owocowy
Podwieczorek: Ślimaczek z mąką kokosową i dżemem truskawkowym - niskosłodzona(*1,3), niesolone pestki dyni, kompot owocowy
* Alergeny występujące lub mogące występować w poszczególnych daniach bądź składnikach dań.
- 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
- b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
- c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- 2. Skorupiaki i produkty pochodne;
- 3. Jaja i produkty pochodne;
- 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
- b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
- c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- b) laktitolu;
- 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- 9. Seler i produkty pochodne;
- 10. Gorczyca i produkty pochodne;
- 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- 13. Łubin i produkty pochodne;
- 14. Mięczaki i produkty pochodne.
# - danie smażone