JADŁOSPIS OGÓLNY
13.03.2023 – 24.03.2023
Poniedziałek 13.03.2023:
Śniadanie: Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), polędwica wieprzowa(*1,6,9,10), szczypiorek, kawa inka z mlekiem(*1,7)/herbata owocowa(malinowa, truskawkowa lub z dzikiej róży, każdego dnia w zależności od dostępności)
Obiad: Zupa rosół z makaronem(*1,9,10), potrawka z piersi z kurczaka po chińsku z warzywami(*1,9,10), ryż paraboliczny, kompot owocowy(wieloowocowy bądź truskawkowy w zależności od dostępności)
Podwieczorek: Naturalny kisiel owocowy, domowy wafel z masą kakaową(*1), kompot owocowy
Wtorek 14.03.2023:
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami zbożowymi(*1,7) bułka kajzerka z masłem(*1,7), masło(*7), wędlina drobiowa (*1,6,9,10), ogórek świeży, herbata owocowa
Obiad: Zupa czerwonej soczewicy(*1,9,10), pulpet wieprzowy z sosem pomidorowym(*1,3,9,10), kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy
Podwieczorek: Chałka drożdżowa z masłem - niskosłodzona(*1,3,7), porcja owocu, kompot owocowy
Środa 15.03.2023:
Śniadanie: Chleb pszenny(*1), masło(*7), szynka z indyka(*1,6,9,10), pomidor, herbata owocowa
Obiad: Zupa z fasolki szparagowej zabielana śmietaną(*1,7,9,10), serniczki z sera białego i polewą śmietanową(#)(*1,3,7), kompot owocowy
Podwieczorek: Ciasto marchewkowe z mąką orkiszową(*1), porcja owocu, kompot owocowy
Czwartek 16.03.2023:
Śniadanie: Bułka tradycyjna z masłem(*1,7), wędlina krakowska parzona(*1,6,9,10), papryka, kakao z mlekiem (*1,7)
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana śmietaną(*1,7,9,10), stripsy z piersi z kurczaka(*1,3), ziemniaki, surówka z marchwi, kompot owocowy
Podwieczorek: Babka ziemniaczana z kaszą manną i sosem własnym(*1,3), ogórki kiszone, kompot owocowy
Piątek: 17.03.2023:
Śniadanie: Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), pasta jajeczna(*3), szczypiorek, herbata owocowa, jogurt owocowy (*1,7)
Obiad: Barszcz czerwony zabielany śmietaną(*1,7,9,10), filet rybny w cieście(*1,3,4), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy
Podwieczorek: Mleczna bułeczka z mąką jaglaną(*1,3,7), 100% sok owocowy
Poniedziałek 20.03.2023:
Śniadanie: Pieczywo pszenne(*1), masło(*7), ser żółty(*7), ogórek świeży, herbata owocowa
Obiad: Zupa warzywna z ryżem(*1,9,10), bitki wieprzowe w sosie własnym(*1), kasza kus kus(*1), gotowana marchewka z groszkiem, kompot owocowy
Podwieczorek: Tortilla pszenna(*1), ser żółty(*7), szynka z indyka(*1,6,9,10), czerwona papryka, kompot owocowy
Wtorek 21.03.2023:
Śniadanie: Parówka z szynki wieprzowej(94% mięsa)(*1,6,9,10), ketchup(198g pomidorów na 100gram produktu), bułka kajzerka(*1), masło(*1), rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem (*1,6,7,9,10)
Obiad: Zupa ogórkowa z zacierką zabielana śmietaną(*1,7,9,10), kotlet pożarski z sosem warzywnym(*1,3), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy
Podwieczorek: Ciastka owsiane z miodem i siemieniem lnianym(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy
Środa 22.03.2023:
Śniadanie: Bułka grahamka(*1), masło(*7), polędwica drobiowa(*1,6,9,10), pomidor, herbata owocowa
Obiad: Barszcz ukraiński zabielana śmietaną(*1,7,9,10), pierogi z serem białym i polewą śmietanową(*1,3,7), kompot owocowy
Podwieczorek: Domowa mini pizza z sosem pomidorowym, wędliną wieprzową i serem żółtym, warzywa(*1,7), marchewka do chrupania, kompot owocowy
Czwartek 23.03.2023:
Śniadanie: Muffinka jajeczna(*3), pieczywo pszenne(*1), masło(*7), szczypiorek, herbata owocowa, naturalna maślanka owocowa (*1,7)
Obiad: Zupa jarzynowa zabielana śmietaną(*1,7,9,10), makaron farfalle z sosem serowym i gałką wieprzową(*1,3,7), kompot owocowy
Podwieczorek: Gofry z mąką kokosową(*1,3), porcja owocu, kompot owocowy
Piątek 24.03.2023:
Śniadanie: Zupa mleczna z makaronowymi literkami(*1,7), bułka tradycyjna(*1), masło(*7), szynka z indyka (*1,6,9,10), papryka, herbata owocowa
Obiad: Zupa krupnik(*1,9,10), pieczony filet rybny w mące kukurydzianej(*1,3,4), ziemniaki, surówka z gotowanych buraków, kompot owocowy
Podwieczorek: Cynamonka z nasionami chia i mąką z ciecierzycy - niskosłodzona(*1,3), sok marchwiowy(*1)
* Alergeny występujące lub mogące występować w poszczególnych daniach bądź składnikach dań.
- 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, o-rkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
- b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
- c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- 2. Skorupiaki i produkty pochodne;
- 3. Jaja i produkty pochodne;
- 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
- b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
- c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- b) laktitolu;
- 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- 9. Seler i produkty pochodne;
- 10. Gorczyca i produkty pochodne;
- 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- 13. Łubin i produkty pochodne;
- 14. Mięczaki i produkty pochodne.
# - danie smażone